marți, 30 octombrie 2012

Pacta sunt servanda, performance Anca Benera și Arnold Estefan


  • Asociatia K'ARTE este onorată sa fie partener în proiectul "50 DE ANI DE INTERCULTURALITATE 7-11 NOIEMBRIE 2012" derulat de Teatrul Naţional Târgu-Mureş.
Vineri - 9 nov - ora 10:30, în Foaierul sălii Studio (UAT)



Pacta sunt servanda
Anca Benera & Arnold Estefán
VIDEO (documenting performance) 16 min 37 sec, 2011
Istoria Transilvaniei este un vechi subiect de dispută între români și maghiari. Pacta sunt servanda constă intr-o citire simultană – în română și maghiară – a capitolelor care constituie sursele disputelor teritoriale si interetnice, confruntând mereu cele două (di)versiuni oficiale preluate din manualele școlare pe tema Revoluției de la 1848, Tratatul de laTrianon (1920) și Dictatul de la Viena (1940).
Citite în același timp, cele două versiuni se anulează reciproc.
Intenția lucrării este să problematizeze disensiunile etnice, tensiunile dintre majoritate și minoritate,  națiune și limbă, propunând o sensibilitate post-națională – nu atât în opoziție cu identitatea națională, cât mai ales una care să ducă la un sentiment mai complex, stratificat sau dinamic de apartenență. O altă dimensiune a lucrării atinge problematica scrierii si ficționalizării istoriei - un domeniu încărcat ideologic și remodelat periodic în funcție de agenda politică mereu în schimbare. 
Fekete Március / Martie Negruperformance, 9.30 min., 2012
Un capitol care lipsește din manualele românești de istorie este conflictul interetnic de la Tîrgu Mureș din Martie 1990. Fekete Március / Martie Negru este performatlive, având ca sursă de documentare articole din presa română și cea maghiară a vremii. 
Anca Benera și Arnold Estefán vor performa Fekete Március / Martie Negru și în cadrul  expoziției "2 Colectii", (vineri - ora 18:40) organizate de MAGMA Sfantu Gheorghe si Fundatia ARTeast,  la UAP Targu Mures, cu ocazia festivalului ALTER-NATIVE 20. 




Detalii despre programul "50 DE ANI DE INTERCULTURALITATE 7-11 NOIEMBRIE 2012", la adresahttp://www.teatrunational.ro/aniversare/program.html#&panel1-3







Niciun comentariu:

Despre mine

tg mures, Romania
asociatiakarte@gmail.com 0723909866